Publiekdomeintool

De Publiekdomeintool helpt je om de auteursrechtelijke status van je collectiestukken te bepalen.

Waarom?

De auteursrechtelijke status van collectiestukken bepalen is een tijdsintensieve klus als je het stuk voor stuk aanpakt. Vaak is er informatie bekend die kan helpen om dat proces deels te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan de creatiedatum of het sterfjaar van de vervaardiger. Door je eigen gegevens te combineren met gegevens in Wikidata, verlicht de Publiekdomeintool het manuele werk. Je krijgt sneller zicht op de auteursrechtelijke status van (een deel van) je collectie. 

De auteursrechtelijke status bepalen is belangrijk voor iedereen die op een correcte manier aan de slag wil met collecties. In België verstrijkt de auteursrechtelijke bescherming op een creatief werk 70 jaar na de dood van de langstlevende vervaardiger. Het werk komt dan in het publieke domein. Er is dan geen toestemming meer nodig van vervaardigers, hun vertegenwoordigers of erfgenamen om het werk te hergebruiken.

Dankzij de Publiekdomeintool kun je met behulp van Wikidata zowel gebruik maken van anderen om jouw werk te verlichten als hun werk verlichten door jouw data te delen.

Voor wie?

De Publiekdomeintool is primair bedoeld voor beheerders van diverse erfgoedcollecties. Het vertrekpunt bij gebruik is een CSV-export van dat deel van je collectie waarvan je de auteursrechtelijke status wilt bepalen.

Het Wikidata Qid van jouw instelling of organisatie